Escriptor, historiador i excursionista

La 6a edició de llibre “50 itineraris a peu per Catalunya” en marxa

Ahir vaig rebre l’encàrrec des d’Edicions Cossetània de preparar la sisena edició del meu primer llibre “50 itineraris a peu per Catalunya“. Ja fa temps que vaig presentar aquest humil treball per a la primera convocatòria del premi Vèrtex a un recull d’itineraris de muntanya convocat entre la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i Edicions Cossetània. Vaig quedar en segona posició i vaig ser guardonat amb un accèssit honorífic (veure la crítica que es va fer en el seu moment d’aquest llibre a la secció Llibres i crítica)

50 itineraris a peu logo

D’allò ja fa dotze anys… i el llibre encara està tenint èxit!. La veritat és que la idea era molt bona, encara que compromesa i complexa. És una opinió molt personal intentar recollir en un sol volum el millor de Catalunya tant des del punt de vista artístic com de paisatge. A més, s’ha anat veient que una guia de muntanya està exposada a molts factors de risc canviables amb el pas del temps. S’asfalten antics camins, altres desapareixen, es restauren cases, d’altres s’enrunen, desapareixen hostals, és pinten sobre el territori nous camins (GR, PR, Itinerànnia), noves carreteres que afecten al traçat de l’itinerari… entre molts altres factors. I ja no diguem a l’apartat d’informacions útils on hi havia una selecció de telèfons i adreces d’internet d’hostals, restaurants, oficines de turisme, taxis, companyies d’autobusos… alguns telèfons canvien, alguns propietaris es jubilen, desapareixen taxistes, empreses d’autobusos són absorbides per altres… tot un reguitzell de problemàtiques que fan que una guia sigui un ens molt sensible amb els anys. Si a més, el llibre proposa una selecció d’itineraris d’abast nacional… encara es fa més dura i complexa la seva actualització.

El pas dels anys també afecta al disseny del llibre; hem passat de mapes fets a mà i fotografies en blanc i negre a mapes fets per ordinador, amb fotografies a tot color i amb un disseny molt més modern i visual. Però la fotografia digital encara no hi és en les anteriors edicions perquè també la tecnologia avança independentment del contingut de la guia. Cal comprendre  que és difícil tenir una obra en perfecte estat, actualitzada, adaptada a les noves tecnologies i als anys.

Comparació d'un mapa de la primera edició (2001) i de la cinquena (2010)

Comparació d’un mapa de la primera edició (2001) i de la cinquena (2010)

També s’ha vist que certs massissos de Catalunya no estaven massa bé representats per diversos motius (que seria massa llarg d’explicar) al llibre. Afegeixo que continuo fent excursions i que he anat coneixent nous racons que no coneixia aleshores i m’agradaria incloure’ls. Ara, desfer o afegir itineraris, implicaria modificar el disseny i la compaginació del llibre i seria una tasca massa difícil i de dubtós resultat. Crec que més valdria deixar el llibre tal com es va fer en el seu dia, el que agrada a la gent, això sí, el més actualitzat possible.

Comparació entre una foto de la primera edició (2001) i la cinquena (2010)

Comparació entre una foto de la primera edició (2001) i la cinquena (2010)

Com que els motius principals d’un bloc han de ser la comunicació autor-lector, us convido a què si hi ha algun lector que hagi trobat alguna mancança o defecte en el seguiment d’algun dels 50 itineraris que formen part del lllibre, li demanaria que es posés en contacte amb mi per tal d’actualitzar-lo en aquesta darrera edició.

Gràcies

Anuncis

4 responses

  1. Retroenllaç: El llibre “50 itineraris a peu per Catalunya” el sisè més venut | Josep Mauri

  2. Retroenllaç: 50 itineraris a peu per Catalunya 6a edició | Josep Mauri

  3. Retroenllaç: El llibre “50 itineraris a peu per Catalunya” arriba a 10.122 vendes | Josep Mauri

  4. Retroenllaç: El llibre “50 itineraris a peu per Catalunya” arriba a 10.122 exemplars venuts | Josep Mauri

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s